Evde Sarılık (Fototerapi) Tedavisi
- 28 Şubat 2017
- Genel
- Posted by admin
- Leave your thoughts
EVDE FOTOTERAPİ (SARILIK) TEDAVİSİ
Faaliyet alanlarımızdan biri de, yeni doğan sarılık tedavisinin ev ortamında gerçekleştirilmesidir.
Evde Fototerapi Hizmeti; hekimler tarafından, evde fototerapi uygulanması kriterlerine uygun olduğuna karar verilen yeni doğanlara uygulanır.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı tarafından sarılık teşhisi konulan bebeklere, tarafımızdan sağlanan etkin ve yüzde yüz güvenli ev tipi Fototerapi cihazı (Natus neoBLUE) ile bebek ve ailelere ev ortamında tedavi imkanı sunmaktayız. Tedavinin ev ortamında yapılması bebeğin beşiğinde ve anne yanında olması bebeğin daha huzurlu olmasını sağlamaktadır. Hem ortam sıcaklığı hem de hijyen açısından ev ortamı bebekler için çok daha uygundur. Evde fototerapi alan bebeklerin ailelerine, bebek bakımı ve evde fototerapi ile ilgili uzman ekibimiz tarafından eğitim verilmektedir. Düzenli aralıklarla bebek evde ziyaret edilip tedavi başarısı ve durum değerlendirilmesi yapılmaktadır. Doktorun uygun gördüğü zamanda tekrar bilirubin değerinin (sarılık) düzeyine bakılarak tedavi sonlandırılır. Bebeğini evden çıkartmadan tedavi eden aileler ise sunduğumuz hizmetin rahatlılığı ve mutluluğunu yaşamaktadırlar.
Yeni doğan Sarılığı;
Yeni doğan bebeği bekleyen sorunlardan bir tanesi de yeni doğan sarılığıdır. Zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %60’ında, erken doğan bebeklerin %80’inde gözlenmektedir. Yeni doğan sarılığı yeni doğmuş bebeklerde kandaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında mutlaka bilirubin miktarında artış gözlenmektedir.
Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır. Herhangi bir risk faktörü taşımayan bebekte ilk 24 saatten sonra ortaya çıkan ciltteki sararmaya fizyolojik sarılık denir. AB kan grubu ve Rh uyuşmazlığı olmadığı bilinen kan değerlerinde belirgin düşme saptanmayan, yeterli şekilde anne sütüyle beslenen ve bunun göstergesi olarak yeterince idrar çıkımı ve dışkılama gösteren bebekte ileri tetkiklere ve tedaviye gerek yoktur. Doğumdan sonra ilk 48 saatten önce hastaneden ayrılan bebekler, ilk 5. Gün içinde bir çocuk hekimi tarafından anne sütü ile beslenme ve sarılık varlığı açısından değerlendirilmelidir. Muayene sırasında gerek olduğuna karar verilirse, sarılık düzeyini saptamak için tetkik yapılacaktır. Bebeğin yüzündeki sarılık gövdede de fark edildiğinde, bebeğin memeyi emme sıklığı ve süresi azaldığında, bebek daha fazla uyur göründüğünde, idrar çıkımı ve dışkılama azaldığında aile vakit kaybetmeden bir çocuk hekimine başvurmalıdır. Anne sütüyle beslenen, idrar çıkımı ve dışkılaması iyi olan, emme aralıkları uzamamış, emme süresi kısalmamış sarılıklı bebeğin, anne sütüyle beslenmesine devam edilmelidir.
Bebeğinizin Sarılık Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
En başta bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp, belirginleşir. Sarılık önce yüzde başlar, kandaki bilirubin seviyesi artıkça sırayla, göğüs, karın, kol ve bacaklara doğru yayılır. Göz akı da sararır. Bebek daha çok uyur, emme sıklığı azalır. Bu durum sarılığı daha da artırır. Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz tespit edilir.
Bebeğinizin sarılık olduğunu fark eder etmez, beklemeden doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir. Hekim yapacağı muayene ile kandaki bilirubin seviyesine bakılıp bakılmayacağına karar vererek, takipler konusunda sizi yönlendirecektir.
Sarılığın Tedavisi;
Yeni doğan sarılığın çoğu iki haftada kendiliğinden düzelir. Fakat hekim takibi gerektirir. Bilirubin üst seviyeyi geçtiğinde fototerapi denilen ışık tedavisine başlanır. Fototerapi ışığı bilirubin pigmentlerinin idrarda atılacak şekilde parçalanmasına yardımcı olur.
Bu durumda bebeğin beslenmesi son derece önemlidir ve doğru beslenme tedavide başarıya ulaşmayı hızlandırır. Fototerapi tedavisi doğru uygulandığı sürece bebek için herhangi bir sıkıntı oluşturmamaktadır. Zararı olmayan bir tedavi şeklidir. Uygulaması da oldukça basittir.
Niçin Evde Fototerapi;
-Aile bireylerinin yeni gelen ve heyecanla beklenen bebekten ayrı düşmelerini engellemekte,
-Bebeğin hastane ortamında olması, annenin bebeğinin sağlığı ile ilgili duyduğu kaygının oluşturduğu psikolojik travma,
-Anne bebek arasındaki bağın korunması, fototerapi alan bebeğin anne sütü ile beslenmesinin kolaylaştırılması,
-Bebeğin hastane ortamında oluşabilecek komplikasyonlardan (enfeksiyon riski vb) uzak daha güvenilir ortamda tedavisini sürdürebilmesi,
-Doğum sonrası ilk günlerde, henüz tam iyileşmemiş anne ihtiyaçlarının (kanama, banyo, temizlik vb.) karşılanmasında ve bebek bakımının ev ortamında sürdürülmesi kuşkusuz daha sağlıklı ve konforludur.
-Çok daha ekonomiktir.
NeoBLUEcozy Fototerapi Sistemi, mavi LED teknolojisinin tüm avantajlarını eşsiz yatak rahatlığında sağlamaktadır.
NeoBLUEcozy Fototerapi Sistemi, mavi LED ışık kaynağı ile bebek alttan foteterapi almaktadır.
Bilirubinin en etkin ve hızlı şekilde düşürülmesini sağlar. Etkilidir, kesintisiz 30-35 yw/cm2/nm – 450-470 nm’lik spektrumda maviışık yayarak yoğun fototerapi verir.
Bebeğin başından ayak ucuna kadar tüm vücudunun fototerapiye mahruz kalmasını sağlar. Standart
Petlerden veya fototerapi yataklarından daha fazla yüzey alanına etki eder.
Emniyetli, NeoBlue LED leri belirgin (UV) veya infared (IR) ışıma yaymaz. Fototerapi süresini kısıtlayıcı hiçbir yan etkisi yoktur. Yüzey ısısında bebeğe bağlı artış olduğunda otomatik olarak alarm sistemi devreye girer ve kendini kapatır.
Konforlu ve Rahat Tasarım
-Bebeğin vücud şekline uygun modern oval dizayn ve özel NeoPAD yatak şilte ile bebeğe rahatlık sağlar.
– Işık alttan geldiği için bebeğin gözünün kapatılmasına gerek yoktur.
-Arzu edildiğinde bebeğin etrafına destekleyici örtü konulabilir.
-Daha sıcak tutmak için bebeğin üzeri battaniye ile örtülebilinir.
– NeoBLUEcozy, Amerikan Natus firması tarafından üretilen, anne yanında evde kullanım için dizayn edilmiş ideal bir fototerapi sistemidir.
NeoBLUEcozy Fototerapi Sistemi, FDA “Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onaylı, AAP (Amerikan Pediatri Akademisi) nin “Yoğun Fototerapi Yönergeleri” ne uygundur…
EVDE FOTOTERAPİ İÇİN DOKTORUNUZA DANIŞIN…